Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the classified-listing domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/glyfadam/oikogeneiako.gr/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/glyfadam/oikogeneiako.gr/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/glyfadam/oikogeneiako.gr/wp-includes/functions.php on line 6114
Θέλω να χωρίσω αλλά δεν φεύγει από το σπίτι - Οικογενειακό Δίκαιο & Νομοθεσία Θέλω να χωρίσω αλλά δεν φεύγει από το σπίτι - Οικογενειακό Δίκαιο & Νομοθεσία

Θέλω να χωρίσω αλλά δεν φεύγει από το σπίτι

Θέλω να χωρίσω αλλά δεν φεύγει από το σπίτι

Όταν αποφασίζεις να χωρίσεις, αλλά ο σύζυγος δεν φεύγει από το σπίτι, τα πράγματα μπορεί να γίνουν αρκετά δύσκολα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένταση και δυσκολεύει τη διαδικασία του διαζυγίου. Ωστόσο, υπάρχουν νομικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον νόμο, το σπίτι που κατοικείτε μαζί θεωρείται οικογενειακή στέγη, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγός σου δεν μπορεί απλά να αρνηθεί να φύγει χωρίς να ληφθούν υπόψη νομικές διαδικασίες. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιος θα μείνει στο σπίτι, τότε το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για αυτό.

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με μια αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα. Τα ασφαλιστικά μέτρα είναι προσωρινές ρυθμίσεις που αποφασίζονται από το δικαστήριο μέχρι να λυθεί το διαζύγιο. Μπορείς να ζητήσεις από το δικαστήριο να αποφασίσει ποιος από τους δύο συζύγους θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου. Το δικαστήριο θα λάβει υπόψη του διάφορους παράγοντες, όπως το συμφέρον των παιδιών, την οικονομική κατάσταση και τη σταθερότητα του περιβάλλοντος.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανήλικα παιδιά, το δικαστήριο συνήθως αποφασίζει ότι ο γονέας που έχει την επιμέλεια των παιδιών θα παραμείνει στο σπίτι. Αυτό γίνεται για να προστατευθεί η ψυχική και συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών. Αν εσύ είσαι αυτός που έχει την επιμέλεια, έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις τη χρήση του σπιτιού.

Αν δεν υπάρχουν παιδιά, το δικαστήριο θα εξετάσει άλλους παράγοντες για να αποφασίσει ποιος θα παραμείνει στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν ο ένας σύζυγος έχει μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη ή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφαση. Παράλληλα, η ιδιοκτησία του σπιτιού παίζει ρόλο, αλλά δεν καθορίζει απαραίτητα το ποιος θα μείνει εκεί προσωρινά.

Αν ο σύζυγός σου αρνείται να φύγει, ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, μπορείς να ζητήσεις την παρέμβαση των αρχών. Το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση που τον υποχρεώνει να αποχωρήσει, και αν δεν το κάνει, μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. Αυτό είναι σημαντικό για να προστατευτούν τα δικαιώματά σου και να διατηρηθεί η τάξη.

Στις περιπτώσεις όπου το σπίτι ανήκει αποκλειστικά σε σένα, ο σύζυγος μπορεί να αρνείται να φύγει, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να μείνει εκεί χωρίς τη συναίνεσή σου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, μπορείς να προχωρήσεις σε δικαστικές ενέργειες για να διεκδικήσεις την κατοχή του σπιτιού. Αντίστοιχα, αν το σπίτι είναι κοινό, η λύση συχνά προκύπτει μέσω της δικαστικής οδού.

Αξίζει να θυμάσαι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στον έναν σύζυγο να διώξει τον άλλον χωρίς δικαστική απόφαση. Η προστασία των δικαιωμάτων σου στηρίζεται στη νομοθεσία και στις διαδικασίες που αυτή προβλέπει. Μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις, ειδικά αν η κατάσταση είναι φορτισμένη συναισθηματικά. Μια συζήτηση με έναν δικηγόρο θα σου δώσει καθοδήγηση και θα σε βοηθήσει να βρεις τη σωστή λύση.

Ένα διαζύγιο είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Το ζήτημα της οικογενειακής στέγης είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τα δικαιώματά σου και να δράσεις βάσει του νόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *