Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the classified-listing domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/glyfadam/oikogeneiako.gr/wp-includes/functions.php on line 6114
Μετά το διαζύγιο τι δικαιούμαι βήμα προς βήμα - Οικογενειακό Δίκαιο & Νομοθεσία Μετά το διαζύγιο τι δικαιούμαι βήμα προς βήμα - Οικογενειακό Δίκαιο & Νομοθεσία

Μετά το διαζύγιο τι δικαιούμαι βήμα προς βήμα

meta to diazugio ti dikaioume
Μετά το διαζύγιο τι δικαιούμαι; Η λύση του γάμου, πέρα από τις συναισθηματικές εντάσεις, μπορεί να φέρει στο προσκήνιο και περιουσιακά ζητήματα, καθώς το ζευγάρι, πέρα από τον κοινό κοινωνικό βίο, είχε και οικονομικές σχέσεις. Συχνά, πολλοί εντολείς αναρωτιούνται τι δικαιούνται μετά το διαζύγιο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα παρέχεται από τη νομοθεσία, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι πρώην σύζυγοι να νομίζουν, άλλοτε ότι δικαιούνται περισσότερα από την περιουσία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου και άλλοτε λιγότερα. Η νομοθεσία διασφαλίζει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη ανάμεσα στους συζύγους, ώστε ο σύζυγος που επένδυσε χρηματικά ή και χρονικά στον άλλο σύζυγο, συμβάλλοντας στην επαύξηση της περιουσίας του, να δικαιούται την επιστροφή της επένδυσης που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του γάμου.

Μετά το διαζύγιο τι δικαιούμαι – Συμβολή στην Επαύξηση της Περιουσίας

Σύμφωνα με το άρθρο 1400 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ), ο νόμος προβλέπει την αρχή της συμβολής του ενός συζύγου στην επαύξηση της περιουσίας του άλλου. Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα βασίζεται στην αρχή του αδικαιολόγητου πλουτισμού που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, λόγω της επαύξησης της περιουσίας του άλλου συζύγου με τη συμβολή του έτερου. Σύμφωνα με την πάγια θέση της νομολογίας, η απαίτηση του κάθε συζύγου από το άρθρο 1400 ΑΚ είναι χρηματική, και αφορά τη χρηματική αποτίμηση της περιουσιακής επαύξησης του υπόχρεου συζύγου, που προέρχεται από την άμεση ή έμμεση συμβολή του δικαιούχου.

Προϋποθέσεις για την Αξίωση Συμμετοχής στα Αποκτήματα

Οι τέσσερις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία για να ευσταθεί η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου αναφέρονται στο άρθρο 1400 ΑΚ και είναι οι ακόλουθες:

  1. Να έχει λυθεί ή ακυρωθεί ο γάμος, ή να έχει συμπληρωθεί η τριετής διάσταση των συζύγων.
  2. Να έχει αυξηθεί η περιουσία του υπόχρεου από την έναρξη του γάμου.
  3. Να υφίσταται συμβολή του δικαιούχου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου, άμεσα ή έμμεσα, υλικά ή ηθικά.
  4. Να υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της συμβολής του δικαιούχου και της περιουσιακής επαύξησης του υπόχρεου.

Γέννηση της Αξίωσης Συμμετοχής

Από τη στιγμή που λύεται ή ακυρώνεται ο γάμος ή σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου, από την κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης του διαζυγίου στο ληξιαρχείο ή από τότε που συμπληρώνεται τριετία από τη διάσταση των συζύγων, γεννάται η αξίωση για συμμετοχή στα αποκτήματα του γάμου. Πριν από τη συμπλήρωση των αναφερθέντων χρονικών διαστημάτων, ο σύζυγος έχει μόνο δικαίωμα προσδοκίας.

Υπολογισμός Οικονομικής Ωφέλειας

Η διαδικασία υπολογισμού της οικονομικής ωφέλειας που αδικαιολόγητα έχει λάβει ο ένας από τους συζύγους γίνεται ως εξής:

  1. Υπολογισμός της αρχικής περιουσίας κατά το χρόνο σύναψης του γάμου, η οποία μπορεί να είναι μηδενική.
  2. Υπολογισμός της τελικής περιουσίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, η οποία διαπιστώνεται κατά τη λύση του γάμου.
  3. Αφαίρεση των αποκτημάτων από δωρεά ή κληρονομιά, καθώς αυτά δεν συνιστούν αποτέλεσμα της συνδρομής του ενός συζύγου στον άλλο, αλλά βοήθεια λόγω οικογενειακών δεσμών.

Συμβολή στη Περιουσιακή Επαύξηση

Η συμβολή του δικαιούχου συζύγου στην επαύξηση της περιουσίας του υπόχρεου συζύγου μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση, υλική ή ηθική. Η συμβολή μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια στο επάγγελμα του άλλου συζύγου, παροχή υπηρεσιών για την ανατροφή και την επιμέλεια των τέκνων, καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων που βοήθησαν στην επαγγελματική ανέλιξη του συζύγου, και άλλες ενέργειες που συνέβαλαν στην επαύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου.

Υπολογισμός Συμβολής

Ο νόμος προβλέπει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την καλύτερη εκτίμηση της συμβολής. Το τεκμήριο αυτό απαλλάσσει τον ενάγοντα από το βάρος της απόδειξης, αλλά το ύψος της συμβολής μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο, μικρότερο ή ακόμα και αρνητικό.

Χρόνος Παραγραφής

Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου παραγράφεται δύο χρόνια μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου, σύμφωνα με το άρθρο 1401 του ΑΚ. Μετά την παραγραφή, υπάρχει απώλεια της αξίωσης και ο πλουτισμός του συζύγου αποκτά νόμιμη αιτία.

Συμπερασματικά

Ο σύζυγος που συνέβαλε στην επαύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου έχει δικαίωμα να αξιώσει τη συμμετοχή στα αποκτήματα του γάμου, βάσει του άρθρου 1400 ΑΚ. Η συμβολή τεκμαίρεται μαχητά στο 1/3, αλλά μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *