Δικαιώματα της γυναίκας στο διαζύγιο – Τι Ισχύει

Δικαιώματα της γυναίκας στο διαζύγιο

Τα δικαιώματα μιας γυναίκας σε περίπτωση διαζυγίου, που αφορούν αποκλειστικά την ίδια και όχι το παιδί της, περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Δικαίωμα σε οικονομική στήριξη (διατροφή) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου: Η πρώην σύζυγος δικαιούται διατροφή κατά τη διάσταση, με σκοπό να διατηρήσει το ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχε κατά τη διάρκεια του γάμου. Έτσι, μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τις ανέσεις που είχε όσο διαρκούσε ο γάμος.
  2. Δικαίωμα σε οικονομική στήριξη (διατροφή) μετά το διαζύγιο: Μετά το διαζύγιο, η διατροφή πρέπει να είναι εύλογη και να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της πρώην συζύγου για την καθημερινή της διαβίωση.
  3. Δικαίωμα να αξιώσει κινητά αντικείμενα από την οικογενειακή κατοικία: Η σύζυγος μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει ό,τι της ανήκει από το οικογενειακό σπίτι, ακόμα και μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων.
  4. Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα: Η σύζυγος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ποσοστό από τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου. Η συνεισφορά της στο σπίτι, που υπερέβαινε την υποχρέωση της για συμμετοχή στο κοινό νοικοκυριό, της δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει σημαντικό ποσοστό από αυτά. Ο νόμος τεκμαίρει ότι η σύζυγος συνέβαλε κατά το 1/3 στην αύξηση της περιουσίας του συζύγου, απαλλάσσοντάς την από την υποχρέωση να αποδείξει τη συνεισφορά της. Αντίθετα, ο σύζυγος πρέπει να αποδείξει ότι η σύζυγος δεν συνέβαλε στην αύξηση αυτή της περιουσίας του.

Οι παραπάνω αξιώσεις και δικαιώματα της γυναίκας στο διαζύγιο έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Τα προαναφερθέντα είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να προκύψουν και άλλες αξιώσεις ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το δικαίωμα διατροφής εξαρτάται από την ικανότητα της συζύγου να εξασφαλίσει τη διαβίωσή της και από το αν έχει ή όχι εισοδήματα. Επιπλέον, συχνά οι σύζυγοι δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους (εξώδικα ή δικαστικά) από τον πρώην σύζυγο, με αποτέλεσμα αυτά να χάνονται ή να αποδυναμώνονται. Όλα τα παραπάνω δικαιώματα μπορούν να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, παρέχοντας άμεσα αποτελέσματα, δεδομένου ότι η άσκηση της σχετικής αγωγής (απαραίτητη για την οριστική αναγνώριση των δικαιωμάτων) και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης μπορεί να διαρκέσει 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση.

Το οικογενειακό δίκαιο παρέχει ευρεία προστασία στη σύζυγο, εξασφαλίζοντας την αναγκαία υποστήριξη για τη ζωή της μετά το γάμο. Ωστόσο, κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι μοναδική και πρέπει να συζητείται με εξειδικευμένο δικηγόρο για να καταστρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες (δικαστικές και εξώδικες). Το γραφείο μας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τα δικαιώματά σας μετά το διαζύγιο ή κατά τη διάρκεια της διάστασης, προκειμένου να επιτύχετε άμεση ικανοποίηση των αξιώσεών σας. Διαθέτουμε εξειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο και καθημερινά υπερασπιζόμαστε τους πελάτες μας στα δικαστήρια σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις αξιώσεις έχουν σύντομους χρόνους παραγραφής, με τον κίνδυνο της οριστικής απώλειας των δικαιωμάτων σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *